Ofte stillede spørgsmål
Kontakt os
Nedrivning og genbrug
Genbrug af mursten er en bæredygtig praksis, der både skåner miljøet og bevarer den karakter og historie, som ældre bygninger repræsenterer. Hos Genbrugssten er vi specialister i at rense mursten fra nedrevne bygninger, så de kan bruges i nybyggeri. Vi anvender en avanceret vibrationsteknologi til at fjerne mørtel fra murstenene, helt uden brug af kemikalier eller vand. Disse rensede mursten sælges derefter som genbrugsmursten til forskellige byggeprojekter.
Processen med nedrivning og klargøring af mursten foregår i flere trin:
- Nedrivning af muren: Ved hjælp af en maskingrab fjernes større murflader. Jo større flade, der nedtages, desto flere hele mursten kan genbruges.
- Opbevaring af mursten: De nedtagne mursten lægges straks i bunker på et fast underlag for at undgå skader. Det er vigtigt ikke at køre over de nedbrudte mursten for at bevare deres integritet.
- Sortering af materialer: Murstenene sorteres for at fjerne andre byggematerialer, så kun teglmursten opmuret med kalkmørtel bliver genanvendt.
- Transport: De sorterede mursten læsses forsigtigt på en tipsættevogn eller i en container, hvor de skovles fra bunden for den bedste sortering.
Mange nedrivningsfirmaer anvender allerede denne metode med stor succes. Det er dog afgørende, at bygningen miljøscreenes for skadelige stoffer inden nedrivning, i henhold til gældende lovgivning, for at sikre en sikker og bæredygtig genbrugsproces.
Når det kommer til genbrug af mursten, spiller både økonomi og kvalitet en vigtig rolle. Hos Genbrugssten køber vi mursten til en fast pris pr. ton, baseret på kvaliteten af de leverede sten. Dette sikrer, at både du som leverandør og vi som køber får mest muligt ud af samarbejdet.
Hvis du har mursten, der skal nedrives, og ønsker at disse mursten genbruges, er det vigtigt at inkludere et krav om genbrug af mursten i udbudsmaterialet for nedrivningen. Vi kan assistere dig med at formulere dette udbudsmateriale og kan også henvise dig til nedbrydningsfirmaer, der har erfaring med at opfylde sådanne krav. For yderligere information eller assistance, er du velkommen til at kontakte os direkte eller læse mere her.
For at vi kan indgå en aftale om modtagelse af dine mursten, beder vi om følgende oplysninger, som skal sendes til vores afdeling for “murstensindkøb og teknisk rådgivning.” Du kan finde denne afdeling i vores kontaktformular under fagområder.
Nødvendige oplysninger:
- Billeder af mursten og fuge: Tag et nærbillede af fugens indre ved at bryde det yderste lag med en mejsel. Inkluder også et overbliksbillede af murstensfacaden.
- Estimeret kvadratmeter: Angiv det estimerede antal kvadratmeter af facaden, der skal nedrives.
- Byggeriets årstal: Oplys hvilket år bygningen er opført.
- Murværkets type: Hvis muligt, oplys om murværket er massivt eller om det er opført med hulmur.
Med disse oplysninger kan vi bedre vurdere kvaliteten af murstenene og give dig et præcist tilbud. Vi ser frem til at samarbejde med dig om at give dine mursten nyt liv i fremtidige byggerier.
Økonomi og kvalitet er naturligt en faktor, når mursten sendes til genbrug frem for genanvendelse. Hos Genbrugssten fastsættes prisen pr. ton, derfor ud fra kvaliteten af de leverende mursten. Således alle parter får mest muligt ud af samarbejdet.
Hvis du ønsker at murstenene genbruges, bør du inkludere et krav om genbrug af mursten i udbudsmaterialet for nedrivningen. Vi kan hjælpe dig med at formulere dette udbudsmateriale og henvise dig til nedbrydningsfirmaer, der er i stand til at opfylde disse krav. Yderligere information kan udleveres ved at kontakte Genbrugssten.
For at indgå aftale om modtagelse af mursten beder vi om, at følgende oplysninger sendes til vores afdeling for “murstensindkøb og teknisk rådgivning” (som kan findes under fagområder i vores kontaktformular).
- Billeder af mursten og fuge. Gennembryd yderste hårde lag fuge med en mejsel og tag et billede tæt på, samt et overbliksbillede af murstensfacaden.
- Estimeret antal kvadratmeter af facaden, der skal nedrives.
- Byggeriets årstal.
- Hvis muligt, oplys om murværket er massivt eller med hulmur.
Renseprocessen
Hos Genbrugssten anvender vi en mekanisk rensningsproces, der effektivt fjerner mørtelrester fra mursten ved hjælp af avanceret vibrationsteknologi. Denne metode er både skånsom og miljøvenlig, da den ikke kræver brug af kemikalier eller vand. Efter rensningen bliver murstenene grundigt børstet fri for støv og derefter sorteret og kvalitetstjekket efter type, farve og kvalitet.
Når murstenene er renset og sorteret, transporteres de via et transportbånd til en pallerobot, der automatisk stabler dem på nye murstenstårne. Dette sikrer, at murstenene er klar til genbrug i nybyggeri, hvor de kan give projekterne et unikt og bæredygtigt præg.
Ikke alle teglmursten kan genbruges, da det afhænger af den type mørtel, de er opmuret med. Hos Genbrugssten kan vi primært rense mursten, der er opmuret med kalkmørtel, hvilket typisk er tilfældet i bygninger opført før 1960. Efter 1960 blev cementmørtel mere udbredt, og fordi cement er hårdere end tegl, risikerer murstenene at blive beskadiget under rensningen, hvis mørtlen er for hård.
Vi tilbyder at hjælpe med at vurdere mørtlens hårdhed ved en inspektion af bygningen. Du er altid velkommen til at kontakte os for yderligere information eller for at aftale en inspektion.
Antallet af genbrugelige mursten fra en nedrivning kan variere afhængigt af, hvordan nedrivningen håndteres, og hvordan muren er opbygget. Som en tommelfingerregel kan man forvente at få mellem 30 og 40 mursten pr. kvadratmeter.
Hvis de hele løbere (de fulde sten) er beskadigede, kan vi alligevel ofte genbruge dem ved at klippe kopsten (halve sten) af dem eller skære dem til 20 mm murstensskaller. Dette gør det muligt for os at genbruge flere mursten og dermed bidrage til en mere bæredygtig byggepraksis.
Mursten bliver ikke dårligere af nedbrydning og rensning, selvom der kan opstå skader på overfladen. Ifølge Teknologisk Institut bevarer murstenens grundlæggende egenskaber, selvom de får en rustik overflade under både nedbrydning og rensning.
Brandhuden, som er den glatte overflade på murstenen, dannes under formgivningen af det våde ler, og ikke under brændingen, som navnet kunne antyde. Hvis man slår en ny sten, vil man kunne se, at overfladen er glattere end strukturen i bruddet, hvor skærven er synlig. Uanset udseendet, er brandhuden ikke en strukturelt anderledes del af stenen sammenlignet med skærven.
Derfor vil murstenen ikke ændre sine fysiske egenskaber, selvom brandhuden beskadiges eller slides af under rensningsprocessen. De afrensede genbrugssten kan have varierende grad af skader eller slid på brandhuden, afhængigt af stenens individuelle hårdhed, men dette påvirker ikke deres bygningsfysiske eller mekaniske egenskaber.
Kvalitet af genbrugssten
Genbrugsmursten kan være af høj kvalitet og velegnet til facadebrug, men kvaliteten afhænger af en grundig screenings- og sorteringsproces. Hos Genbrugssten sørger vi for, at alle bygninger bliver nøje screenet før modtagelse, hvilket sikrer, at vi får facadesten af god kvalitet.
Når murstenene modtages, blandes de fra tre forskellige nedbrydninger for at opnå en harmonisk variation i udseendet, selvom hver sten kan have en unik karakter. I blandingen indgår både massive mursten og cellesten, og der kan være rester af maling eller kalk på løbersiden. Efter rensning gennemgår murstenene en grundig manuel sortering, hvor vi vurderer hver enkelt stens farve og kvalitet. Mursten med bagmur og kalkspringere frasorteres for at sikre, at kun de bedste sten bruges til facadeformål.
Vores standard sortering omfatter røde og gule facademursten, som opbevares på separate paller. Da sorteringen er manuel, kan vi også imødekomme specialordrer og sammensætte murstenene efter specifikke ønsker mod en merpris. På denne måde sikrer vi, at genbrugsmurstenene lever op til dine krav til både kvalitet og udseende.
Ja, vi tilbyder CE-mærkning på alle mursten, vi sælger. Vores fabriks kontrolsystem sikrer, at de genbrugte mursten opfylder de samme krav som nye mursten. Du kan finde yderligere oplysninger om vores ydeevnedeklarationer under sektionen “Ydeevnedeklarationer” på vores hjemmeside.
Hvis det drejer sig om “bygherres egne mursten”, kan disse ikke CE-mærkes i henhold til gældende regler. Dog kan de testes efter samme principper som vores standard sorteringer for at sikre, at de lever op til de relevante kvalitetskrav.
Genbrugssten testes grundigt for at sikre, at de opfylder de samme standarder som nye mursten. Vi samarbejder med Teknologisk Institut, som udfører følgende tests:
- DS/EN 772-1: Trykstyrke
- DS/EN 772-13: Tørdensitet
- DS/EN 772-16: Dimensioner
- DS/EN 772-7: Vandoptag ved kogning
Disse tests bruges til at udregne porefyldningstallet efter Norsk Teglmurværks anvisning M1, som angiver murstenens frostmodstand. Hvis du har brug for yderligere målinger, såsom minutsug og vedhæftningsstyrke, kan vi også tilbyde disse.
Vi tilbyder desuden rådgivning om holdbarhed og egenskaber for “bygherres egne mursten” og kan guide dig gennem de relevante krav og tests.
Nej, moler og ikke hårdtbrændte mursten kan ikke holde til klimapåvirkningerne og bliver sorteret fra under rensning og kvalitetskontrol.
Det er lovpligtigt at miljøscreening og sanere alle bygninger før nedrivning for at forhindre spredning af farlige stoffer. Derfor risikerer du ikke at støde på PCB, blyholdige malinger eller andre skadelige materialer, når du bruger genbrugssten fra vores anlæg.
Vi sikrer, at mursten fra genbrugspladser løbende udtages til PCB-analyse og placeres i karantæne, indtil resultaterne er tilgængelige. Dette betyder, at alle vores genbrugssten bliver grundigt kontrolleret for at sikre, at de er fri for skadelige stoffer, før de frigives til brug i nye byggeprojekter.
Salg af genbrugssten
Genbrugssten ligger i Brønderslev, Nordjylland og vi sælger til både private og erhverv i Danmark og Norge. I vores showroom kan du se eksempler på de forskellige facadeblandinger og gulvsten.
Vi har showroom med vores forskellige blandinger som giver et godt overblik, og kan udlevere vareprøver hvis du har et konkret projekt. Vores blandinger skifter hele tiden, således vil det færdige murværk altid have variationer og farvespil. Vores showroom og vareprøver fra Genbrugssten skal derfor kun betragtes som vejledende.
Genbrugssten kan ofte være dyrere end nyproducerede mursten, men de tilbyder en række unikke fordele, som ikke kan matches af nye mursten. Genbrugssten bidrager til den grønne omstilling ved at reducere CO2-udslip og bevare naturens ressourcer. Hver sten bliver omhyggeligt renset, hvilket sikrer en bæredygtig løsning med et unikt, rustikt udtryk og masser af patina.
Selvom der er nyproducerede mursten i forskellige prisklasser, er der ingen, der kan levere den samme naturlige charme og historie samt bæredygtighed som genbrugsstenene.
Vi tilbyder et bredt udvalg af genbrugssten og opfordrer dig til at tjekke vores produktblade for detaljer om vores sortiment. Hvis du ønsker et tilbud eller priser på specifikke produkter, kan du udfylde vores formular, så vi kan give dig de nødvendige oplysninger.
Principielt lagerfører vi ikke udvalgte mursten da vi ikke har ressourcer til at lagerføre disse. Vi blander som udgangspunkt kun efter rød og gul farve. Det sker dog vi har visse specialsten, som vil indgå i salgskampanger.
Levering/afhentning
Murstensløbere stables på tårne bestående af 80 stk. ligesom nye sten. Vores kopsten leveres på tårne af 160 stk. Levering er AB Fabrik, og kan afhentes indenfor normal åbningstid. Vi kan også stå for levering efter aftalt tidsplan. Vi fragter altid på lukket lad via professionelle vognmænd.
Mursten er wrappet med åben top for ventilation af eventuel fugt, paller skal derfor opbevares tørt og afdækkes indtil brug.
Ja, overliggere bliver produceret på normal vis. En andel massive sten bliver taget fra til overliggere og sendt til ekstern producent der leverer direkte til byggepladsen efter aftalte mål og styrkeklasser.
Grundet vores blandingsproces, sælger vi mursten sorteret som rød eller gul blanding på murstenspaller af 80 stk. Vi tager et anbrudsgebyr ved salg af få sten.
OBS: Vi har generelt ikke ensartede mursten liggende som vi sælger pr. stk.
Opmuring
Når du planlægger forbruget af mursten pr. kvadratmeter, skal du tage højde for både typen af murforbandt og eventuelt spild. Her er en oversigt over de typiske forbrugsmængder:
- Løberforbandt: Regn med cirka 65 mursten pr. kvadratmeter, inklusive 5% spild.
- Kopstensforbandt: Regn med cirka 130 kopsten pr. kvadratmeter.
For forskellige typer af mursten og opsætninger gælder følgende forbrug:
Facademur:
- Ren løber: 63 mursten pr. m² (ca. 65 inkl. spild)
- Ren kopsten: 126 kopsten pr. m² (ca. 130 inkl. spild)
Gulv:
- Mursten på flade uden fuge: 40 mursten pr. m² (ca. 42 inkl. spild)
- Mursten på flade med fuge: 35 mursten pr. m² (ca. 37 inkl. spild)
- Mursten på kant med fuge: 62 mursten pr. m² (ca. 65 inkl. spild)
- Mursten på kant uden fuge: 79 mursten pr. m² (ca. 82 inkl. spild)
Denne oversigt giver dig en god idé om den nødvendige mængde mursten og kopsten baseret på din specifikke anvendelse. For mere præcise beregninger og rådgivning, kan du altid kontakte os direkte.
For at undgå ensartede felter i murværket og sikre en naturlig variation i udseendet, blander vi altid mursten fra tre forskellige nedbrydninger, før de renses og pakkes på paller. Denne metode hjælper med at skabe en harmonisk, men varieret overflade, der undgår monotoni.
Det er også en god idé at tage mursten fra flere paller under opmuringen. På den måde opnår du et mere naturligt og tilfældigt udseende, som understøtter vores ønskede “ensartede uenshed.”
Hvis murstenene har malingsrester, kan du vælge at vende bagsiden udad, hvilket ikke påvirker murstenens holdbarhed. Dette kan være en nyttig teknik for at opnå et ensartet udseende, mens du stadig bevarer murstenenes strukturelle integritet.
Vi anbefaler generelt brug af kalkmørtel til genbrugssten. Kalkmørtel sikrer ikke blot et æstetisk smukt og åndbart murværk, men den tilbyder også en høj elasticitet, som gør den i stand til at modstå bevægelser i konstruktionen. Desuden kan murstenene genbruges, når bygningen er udtjent, da kalkmørtlen kan renses af igen. Dette gør kalkmørtel til et mere bæredygtigt valg sammenlignet med cementmørtel.
Selvom kalkmørtel er vores foretrukne valg, kan cementmørtel også anvendes til opmuring med genbrugssten, hvis det er nødvendigt.
Uanset hvilken type mørtel du vælger, anbefaler vi at bruge en middelsugende mørtel. Dette hjælper med at udligne forskelle mellem høj og lavt sugende mursten og sikrer en mere ensartet og holdbar opbygning.
Genbrugssten kan tåle afsyring, men det vil fjerne den naturlige patina, som murstenene har opnået over tid. Desuden er syre skadelig for miljøet. Derfor anbefaler vi, at du rengør murstenene med vand og en blød kost i stedet. Denne metode bevarer både murstenenes patina og er mere miljøvenlig.