Pas bedre på miljøet med nænsom nedrivning
Når vi skal rive ned for at bygge nyt, er vores opmærksomhed mest rettet mod det nye hus. Men overvej alligevel, om ikke nænsom nedrivning er noget for dig – specielt hvis det gamle hus er et murstenshus. For så er der stor sandsynlighed for, at murstenene fra det nedrevne hus kan genbruges.
Når du skal rive et hus ned, er det tit besværligt og dyrt at komme af med byggeaffaldet. Men hvis du foretager nedtagning af huset på en nænsom måde, kan du leve mere bæredygtigt og passe på vores fælles ressourcer, når de nedtagne mursten bliver genbrugt.
Når vi skal rive ned for at bygge nyt, er vores opmærksomhed mest rettet mod det nye hus. Men overvej alligevel, om ikke nænsom nedrivning er noget for dig – specielt hvis det gamle hus er et murstenshus. For så er der stor sandsynlighed for, at murstenene fra det nedrevne hus kan genbruges.
Nænsom nedtagning
Selektiv nedbrydning af mursten er en proces, hvor bygninger inspiceres for egnede facademursten og nedbrydes med henblik på at genbruge materialerne til nye projekter.
Denne proces adskiller sig fra traditionel nedrivning, hvor bygningen fjernes og de gamle materialer bortskaffes eller nedknuses til anden genanvendelse, hvor der ikke tænkes over at holde murstenene intakte.
Selektiv nedbrydning af mursten er en bæredygtig måde at genbruge materialer og mindske miljøpåvirkningen af byggeriet på. Processen ”genopliver” historiske byggerier, da materialerne kan genbruges til at skabe nye bygninger eller renovere eksisterende bygninger.
Selektiv nedbrydning kræver lidt erfaring, da det er vigtigt at adskille materialerne korrekt og minimere mængden af affald. Men er et vigtigt skridt mod bæredygtige og ressource effektive byggeprojekter.
Mursten som kan genbruges
Bæredygtig udvikling kræver, at vi ændrer den måde vi forbruger vores ressourcer på. ved genbrug af mursten, kan du give et vigtigt bidrag til den grønne omstilling. Selve processen med selektiv nedbrydning af mursten er afgørende for at kunne genanvende murstenene.
Inden nedbrydningen bliver overfladerne screenet og renset for giftige stoffer som PCB, bly eller asbest, som kan være skadelige for både miljøet og arbejderne, der håndterer materialerne.
Efter miljøscreeningen bliver murværket adskilt i separate bunker, hvor murstenene skilles ad og jorden og mørtelresterne reduceres til et minimum. Jo mindre håndtering, desto højere er genanvendelsesprocenten. Efter adskillelsen bliver de rene mursten lastet i containere eller tipvogne og kørt til Genbrugssten i Brønderslev.
Det er en omfattende proces, men det er det værd, da genbrug af mursten bidrager til den grønne omstilling og reducerer det samlede CO2- forbrug. I video til højre kan du som murstensleverandør danne dig et overblik og arbejdsprocessen ved Genbrugssten og hvordan du selv kan fastslå om dine mursten er egnet til Genbrug.
Økonomi
Økonomi og kvalitet er naturligt en faktor, når mursten sendes til genbrug frem for genanvendelse.
Hos Genbrugssten fastsættes prisen pr. ton, derfor ud fra kvaliteten af de leverende mursten. Således alle parter får mest muligt ud af samarbejdet. Derfor er det alles interesse at være så nænsom som muligt i nedrivningsprocessen for at sikre så mange hele murstensløbere som muligt.
Vores trappemodel afgør hvor meget vi betaler vi pr. indleveret ton. Desto flere hele mursten i det modtagne læs, desto større bliver udbetalingen.
Alt i alt er aflevering af mursten hos Genbrugssten ApS en win-win situation, hvor man kan tjene penge, reducere affaldsmængden og samtidig bidrage til en bæredygtig byggepraksis. Så hvis du har mursten til overs fra dit næste nedrivningsprojekt, så overvej at indlevere det til Genbrugssten og få en god økonomisk gevinst.
Nænsom nedrivning er mere bæredygtigt og kræver minimal ekstra indsats
At nedbryde et hus bæredygtigt kræver kun lidt ekstra omtanke. Start med miljøsanering af bygningen, før du går i gang.
Vælt store flader ad gangen for at bevare så mange mursten som muligt til genbrug.
Når nedbrydningen er færdig, opsaml murstenene med en stenskovl og læs dem i en
container til aflevering hos Genbrugssten i Brønderslev, hvor vi klargør dem til nye
byggeprojekter.
Når dine mursten bliver genbrugt, reducerer du CO2-udledningen
I fremtiden vil vi være endnu mere optaget af vores indflydelse på miljøet, end vi er i dag. Så hvis du står foran nedrivning, så tænk på at reducere din C02-udledning allerede i dag ved at genbruge de mursten, som du står tilbage med efter nedrivningen.
På den måde bidrager du til, at murstenene indgår i et cirkulært materiale kredsløb, så det ikke er nødvendigt at bruge energi til at producere nye mursten.
Så gør både miljøet og dig selv en tjeneste ved at genbruge mursten efter nedrivning.