Genbrugssten er et bæredygtigt byggemateriale

Mursten er et af de mest anvendte byggematerialer i dagens Danmark. Genbrugssten er et bæredygtigt byggemateriale i forhold  til nyproducerede mursten, og anvendes i byggeri af både private og offentlige bygherrer.

Mursten er et af de mest anvendte byggematerialer i dagens Danmark. Genbrugssten er et mere bæredygtigt byggemateriale sammenlignet med nyproducerede mursten, og anvendes i byggeri af både private og offentlige bygherrer.

Mursten kan være bæredygtige af flere grunde, og en ofte overset faktor er deres holdbarhed i det danske klima, hvor de bliver ved med at vise deres værd. Mursten kan nemlig holde i århundreder, hvilket mange historiske bygninger stadig viser den dag i dag. Det kan diskuteres, hvor bæredygtigt det er at grave i jorden efter ler, men om ikke andet er ler et naturligt forekommende materiale, og efter det er brændt til mursten, er det muligt og foretrukken at genbruge murstenene, eller knuse dem til genanvendelse, i produktionen af nye mursten.
 

Bæredygtighed i praksis

Mennesker

At der skabes en rummelig virksomhedskultur, der giver plads til forskelligheder og at det understøttes, at der skabes meningsfuld beskæftigelse til mennesker på kanten af arbejdsmarked-et via tætte samarbejdsrelationer med de relevante myndigheder.

Miljø

At indsamle, sortere og rense mursten fra nedbrydning, så de kan afsættes til nye bæredygtige byggerier, og ved at substituere jomfruelige byggematerialer, spare miljøet for både CO2-udledning og for forbrug af jordens råstoffer.

Mening

At skabe økonomisk bæredygtighed og uafhængighed via kommerciel professionalisering af virksomheden og stærke langvarige relationer til kunder og samarbejdspartnere, der skal tilsikre indfrielse af målene Mennesker og Miljø.

Genbrug bidrager til EU-taksonomien og DGNB-certificering

Ved brug af genbrugte mursten kan der opnås op til 3,5 flere DGNB-point per kategori sammenlignet med mursten med minimum 30% genanvendt materiale.
 
Dette skyldes, at direkte genbrug af materialer vægtes højere i pilotudgaven af DGNB-certificering 2025, og vi håber det holder ved i den færdige udgave. Også i EU-taksonomien bliver der prioriteret genbrugsmaterialer, hvilket der kan dykkes mere ned i her.
 

Genbrugssten har en reduceret miljøbelastning

Genbrugssten minimerer behovet for at udvinde og forarbejde naturlige ressourcer. Traditionel produktion af mursten kræver store mængder CO2 tung brænding, samt forbrug af jordens ressourcer som ler og sand.
 
Anvender man Genbrugssten bidrager man til at mindske CO2-udledningen og fremme en mere bæredygtig byggebranche.
 

Fandt du, hvad du søgte?

Dit input hjælper os med at forbedre vores hjemmeside og din oplevelse. Alle besvarelser er anonyme.