Genbrugssten er et bæredygtigt byggemateriale
Mursten er et af de mest anvendte byggematerialer i dagens Danmark. Genbrugssten er et bæredygtigt byggemateriale i forhold til nyproducerede mursten, og anvendes i byggeri af både private og offentlige bygherrer.
Mursten er et af de mest anvendte byggematerialer i dagens Danmark. Genbrugssten er et mere bæredygtigt byggemateriale sammenlignet med nyproducerede mursten, og anvendes i byggeri af både private og offentlige bygherrer.
Bæredygtighed i praksis
Mennesker
At der skabes en rummelig virksomhedskultur, der giver plads til forskelligheder og at det understøttes, at der skabes meningsfuld beskæftigelse til mennesker på kanten af arbejdsmarked-et via tætte samarbejdsrelationer med de relevante myndigheder.
Miljø
At indsamle, sortere og rense mursten fra nedbrydning, så de kan afsættes til nye bæredygtige byggerier, og ved at substituere jomfruelige byggematerialer, spare miljøet for både CO2-udledning og for forbrug af jordens råstoffer.
Mening
At skabe økonomisk bæredygtighed og uafhængighed via kommerciel professionalisering af virksomheden og stærke langvarige relationer til kunder og samarbejdspartnere, der skal tilsikre indfrielse af målene Mennesker og Miljø.
CO₂ besparelse
især når det kommer til CO₂-besparelse og råstofbesparelse. Ved at vælge genbrugsmursten fremfor nye mursten kan man reducere CO₂-udledningen markant.
Ifølge vores LCA-beregninger spares der 0,4 kg CO₂ for hver genbrugsmursten, der erstatter en nyproduceret sten. Vores EPD som er udviklet efter A2-standarden, bekræfter, at de miljømæssige påvirkninger er betydeligt lavere end ved nyproducerede mursten. EPD’en inkluderer hele produktionskæden, fra transport og spild til affaldshåndtering, og viser, at en genbrugsmursten kun udleder 0,041 kg CO₂ pr. sten – en reduktion på op til 90 % sammenlignet med en ny sten, som udleder 0,41 kg CO₂ pr. sten. Hvis man bygger et standardparcelhus med 16.000 genbrugsmursten, sparer man hele 6,4 ton CO₂. Dette svarer til en køretur fra Nordjylland til Rom og tilbage hele 12 gange i en nyere VW Golf – en besparelse, der virkelig gør en forskel for miljøet. Med andre ord er valget af genbrugsmursten en enkel måde at reducere CO₂-udledningen og ressourceforbruget, hvilket gør en konkret forskel for kloden.
Genbrug af mursten?
Igennem tiden har genbrug været almindelig praksis. Når bygninger blev revet ned eller ombygget, blev murstenene ofte taget ned og genbrugt i nye byggerier. Dette skyldtes at mursten var et relativt dyrt byggemateriale, og man ønskede at udnytte ressourcerne, da arbejdskraften var billigere.
Med industrialiserings indtog blev byggematerialer gradvist billigere, og murstenene mistede sin høje værdi da det var ”hurtigere” at købe nye. I dag er genbrug af mursten igen blevet en vigtig praksis, eftersom det er en ressourcetung proces at brænde nye teglsten i gasovne. Når byggeriet samtidig står for 35% af affaldsmængderne, er der derfor kommet stor fokus på at mindske den miljømæssige påvirkning fra byggebranchen.
Genbrug af mursten giver bygninger en unik karakter og æstetisk appel, da gamle mursten har en patina og tekstur, som ikke kan findes i nye mursten.
Hos Genbrugssten har vi specialiseret os i at genbruge mursten på en ansvarlig måde. Vi køber brugte mursten fra både private, offentlige og erhverv, og vores primære fokus er at rense dem på en måde, der bevarer deres kvalitet og lange levetid.
Når vi modtager gamle mursten, fjerner vi mørtel og andre materialer ved hjælp af vores rensemaskine, og efterfølgende håndsortering. Under rensningsprocessen vurderes farven på den enkle mursten ud fra dens kerne, og pakkes i hver deres farveblanding (gul og rød)
Historie om mursten
Danske murstens-traditioner kan dateres tilbage til middelalderen, hvor mursten blev produceret på en primitiv måde af lokale håndværkere. Murstenene var dengang grove og ujævne og blev brugt til at bygge klostre, kirker og borgerhuse. Teglmursten er et hårdført og solidt materiale, fremstillet af hårdtbrændt ler.
Før i tiden fandtes der kun mursten i gule og røde nuancer, afhængigt af ler typen der graves op, hvor blåler (gule mursten) er det dybest liggende, mens rødleret (røde mursten) findes i det øverste lag.
I 1800-tallet blev der oprettet fabrikker, der kunne producere mursten i større skala og med mere ensartet størrelse og kvalitet. Dette førte til, at mursten blev mere udbredt som byggemateriale i hele Danmark. I løbet af industrialiseringen blev mursten også brugt til at bygge fabrikker, jernbanestationer og andre offentlige bygninger.
I 1900-tallet blev der eksperimenteret med nye måder at producere og bruge mursten på, og fremstillingsprocessen var nu fuldt maskinel, så murstenene efterhånden havde samme gængse mål i hele landet. Mursten fortsatte med at være et populært byggemateriale, selvom beton og andre materialer gradvist blev mere almindelige i efterkrigstiden.
Mursten anvendes fortsat i stor udstrækning i både nybyggeri og renoveringsprojekter. Der er også en stigende interesse i bæredygtige byggematerialer for at reducere affaldsmængder og udnytte ressourcerne mere bæredygtigt.
Læs mere om murstens historie