Om os

Genbrugssten ApS er en del af Cirkulær Nord Fonden, som ejer 100% af virksomheden. Cirkulær Nord Fonden er en nonprofitorganisation med en mission om at fremme bæredygtige jobmuligheder og investere overskuddet i nye og spændende bæredygtige projekter. Som en nonprofitorganisation er Cirkulær Nord Fonden ikke drevet af profit, men af en vilje til at skabe en positiv forandring i samfundet.

Genbrugssten ApS er en del af Cirkulær Nord Fonden, som ejer 100% af virksomheden. Cirkulær Nord Fonden er en nonprofitorganisation med en mission om at fremme bæredygtige jobmuligheder og investere overskuddet i nye og spændende bæredygtige projekter. Som en nonprofitorganisation er Cirkulær Nord Fonden ikke drevet af profit, men af en vilje til at skabe en positiv forandring i samfundet.

Som en virksomhed, der specialiserer sig i genanvendelse af byggematerialer, er Genbrugssten ApS i overensstemmelse med Cirkulær Nord Fondens mission om at fremme en mere bæredygtig og ressourceeffektiv økonomi. Ved at ejer Genbrugssten ApS kan Cirkulær Nord Fonden også bidrage til at øge virksomhedens positive indvirkning på samfundet og skabe nye jobmuligheder i den cirkulære økonomi.

Strategisk samarbejde med Randers Tegl

Opslået d. 27/5-24

Genbrugssten og Randers Tegl indgår strategisk og kommercielt samarbejde. Målet er at løfte markedet for genbrugte mursten fra promille til procent.

”Det er den rigtige vej at gå.” Sådan udtaler adm. direktør Thomas Piper fra Randers Tegl om samarbejdet med Genbrugssten. Randers Tegl har fulgt udviklingen inden for genbrug af mursten og mener, at samarbejdet er det helt rigtige næste skridt.

Ifølge Steen Madsen, adm. direktør hos Genbrugssten, understøtter samarbejdet den vækst, som Genbrugssten har oplevet inden for de seneste år.

”Det løfter med ét vores kommercielle afsætningsmuligheder til et nyt niveau, og det giver os mulighed for at koncentrere os om det, vi er bedst til – nemlig at købe brugte mursten og rense og klargøre dem til genbrug,” siger Steen Madsen.

Nu skal kasserede mursten også genanvendes

Med samarbejdet følger også en ny tillægsaftale, hvor Randers Tegl skal genanvende de mursten, der ikke kan genbruges. Tiltaget er netop sat i værk for at understøtte den grønne omstilling og mindske spild. Det kommer også i naturlig forlængelse af Randers Tegls nye serie af mursten: ReClay, hvor mere end 25 procent af råmaterialerne kommer fra nedknuste materialer.

Arbejder på at finde nye løsninger COWI har lavet beregninger, der viser, at der nedrives bygninger med ca. 40 millioner mursten om året. Udfordringen er dog, at de danske byggeteknikker har ændret sig siden 1960’erne.

”Efter 1960’erne begyndte man at anvende mørtel med langt mere cement, og det er vanskeligt at afrense med vores maskiner i dag. Det er dog et område, hvor vi arbejder på at finde nye løsninger,” slutter Steen Madsen.

Se udvalget af genbrugssten hos Randers Tegl her: https://www.randerstegl.dk/dk/mursten/serier/genbrugssten

Nye regler om selektiv nedrivning

Opslået d. 27/05-24

Så er der godt nyt for flere i byggebranchen. Folketinget har vedtaget en ny lov om selektiv nedrivning. Loven betyder, at der skal laves en nedrivningsplan, når bygninger på over 250 kvadratmeter skal totalnedrives.

Byggebranchen er én af de helt store klimasyndere, når det kommer til at forbruge af jordens ressourcer. Det er derfor en rigtig god nyhed, at Folketinget nu har vedtaget en ny lov, som giver bedre mulighed for at genbruge byggematerialer.

Selektiv nedrivning betyder, at byggeriets materialer adskilles og sorteres med henblik på at opnå maksimal udnyttelse og recirkulering. På den måde er det muligt at genbruge endnu flere materialer, som kan bringe værdi i nye byggerier frem for at ende som affald. ”Det er meget positivt med de nye regler, da byggebranchen får et fælles udgangspunkt, der gør det nemmere at genbruge og genanvende materialer. Vi skal uden tvivl blive endnu bedre til at udnytte de eksisterende ressourcer, og her er særligt mursten et godt materiale med en lang levetid og æstetisk kvalitet, som sagtens kan bringe værdi i andre byggerier,” siger Steen Madsen, adm. direktør hos Genbrugssten.

Selektiv nedrivning giver gevinst

Hos Genbrugssten har vi allerede opnået gode erfaringer og resultater med selektiv nedrivning. I Viborg har Kingo Karlsen sikret tre gange så mange genbrugssten ved manuel nedtagning af en boligblok på Ellekonebakken. Vi har efterfølgende renset og pakket stenene til et nyt boligprojekt hos AL2bolig i Aarhus. Læs mere her.

Som et andet eksempel har vi renset mellem 70-75.000 mursten fra Brorsonskolen, hvoraf 35.000 blev brugt til opførelsen af et nyt børnehus i Varde Kommune. Læs mere her. De nye regler forventes at træde i kraft den 1. juli 2024, men med en overgangsperiode på et år, så branchen kan nå at omstille sig til reglerne.

Vi tilbyder rådgivning og ressourcekortlægning

Kender du din bygnings værdi? Hvis ikke, tilbyder vi rådgivning og ressourcekortlægning, hvor vi finder frem til bygningens miljøgevinster. Ofte er der gode CO2-besparelser at hente ved at vælge genbrugssten frem for nye sten.

Du modtager efterfølgende en rapport med bygningens genbrugspotentiale. Rapporten bidrager til indsatsen om at udlede mindre CO2 i byggebranchen.

Læs mere eller få et uforpligtende tilbud Du er velkommen til at læse mere her . Hvis du gerne vil have et uforpligtende tilbud, kan du kontakte Anders Berg Johannesen på mail abj@genbrugssten.dk eller telefon: 42 64 20 39.

.

Genbrugssten på Building Green 2024

Opslået d. 2/5-24

Vi har netop deltaget på Building Green-messen i Aarhus, hvor vi delte stand med Vejle Kalk- og Mørtelværk. Her stod vi klar til at svare på mange gode spørgsmål om genbrugssten, og det var en fornøjelse at mærke, at genbrug fylder så meget i fremtidens byggeri.

Er genbrugssten ikke meget dyrere? Kan vi være sikre på, at murstenene holder lige så godt som de nye? Hvad mener I om den nye lovgivning, som siger, at jeres mursten tæller for 0 kg CO2?

Det var blot et lille udpluk af mange gode spørgsmål, vi modtog fra interesserede, der besøgte vores stand på Building Green i Aarhus.

Vi svarer med glæde på spørgsmålene, for det er netop med sådanne dialoger, vi kan skubbe byggebranchen i en mere bæredygtig retning. Først skal vi naturligvis oplyses om fordelene ved at vælge grønnere materialer, og dernæst skal der tages beslutning om at bygge med materialerne.

Så for at fortsætte debatten, bringer vi nogle af svarene på spørgsmålene, som forhåbentlig også kan bringe værdi hos andre.

Genbrugssten er ikke meget dyrere end andre sten
”Først og fremmest vil vi rigtig gerne være med til at slå fast, at genbrugssten ikke er så meget dyrere end andre sten. Det er ærgerligt, hvis arkitekter fravælger os i den helt tidlige fase, fordi de går ud fra, at genbrugssten er markant dyrere. Sådan er det ikke. Mursten varierer i pris fra de billigste på 5-6 kr. op til over 50 kr. pr. stk. Vores koster i gennemsnit 13 kr. pr. sten, og derfor er prisen ikke langt højere,” siger Steen Madsen, adm. direktør hos Genbrugssten.

I fremtiden, hvor genbrug forhåbentlig kommer til at fylde mere, vil det være muligt at levere genbrugsmursten til en lavere pris. Så tingene hænger sammen: Jo mere genbrug desto lavere priser på sigt. 

Eneste genbrugsmateriale med CE-mærket
Kvalitet fylder. Og det er forståeligt, at man gerne vil være sikker på, at byggematerialer kan holde i mange år.

”På nuværende tidspunkt er genbrugssten det eneste genbrugsmateriale, der kan CE-mærkes. Vi er løbende i kontakt med Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet om, hvordan test af mursten kan forbedres. Med disse tests kan vi se, at gamle mursten kan være lige så gode – og nogle gange bedre – end nye,” lyder det fra Anders Berg Johannesen, bygningskonstruktør hos Genbrugssten.

Der findes 200 år gamle mursten, som er i så god kvalitet, at de kan bruges igen. Omvendt er der andre mursten, der egner sig bedre til genanvendelse – som fx genfyld i nye mursten. Her har Randers Tegl et godt initiativ med konceptet ReClay, hvor mursten indeholder op til 30 % genanvendt materiale.

Ny lovgivning om 0 kg C02
Fra 1. januar i år beregnes genbrugte byggematerialer ikke længere på lige fod med nye materialer. I stedet regnes de for 0 kg CO2 i bygningers klimaregnskab.

”Vi har langt endnu, når det gælder genbrug i Danmark. Men de små skridt skal naturligvis fejres, og alt tæller i kampen om at passe bedre på vores planet. Derfor er vi positive over for den nye lovgivning, og vi håber, at det kan motivere byggebranchen til at tilvælge genbrugssten,” slutter Steen Madsen.

Vi ser frem til at deltage på Building Green igen og står altid klar til at byde ind med vores viden om genbrug, mursten og bæredygtighed i oplæg, debatindlæg eller projekter. Du er derfor altid velkommen til at kontakte os her

Sunset Boulevard har store planer med genbrugssten i 2024

Opslået d. 16/01-24

I 2023 opførte Sunset Boulevard to nye byggerier i Korsør og Nørresundby med facader af genbrugssten. Derudover valgte de også at renovere restauranten i Fredericia med murstensskaller, og i 2024 tilføjes nu nye projekter med mursten fra Genbrugssten.

Hvis du har spist på Sunset Boulevard, har du sikkert bemærket, at de har udfaset legetøjet fra børnemenuen. Indretningen er krydret med hjemmedyrkede krydderurter, og så planter de mikroskove i byerne. De er frontløber på mange bæredygtige tiltag, og her er bygningernes facader bestemt ingen undtagelse.

”Vi gør flere tiltag for at reducere vores CO2-aftryk, og derfor har vi bevidst valgt at bygge med genbrugssten, da det går i tråd med vores bæredygtige tankegang. Genbrugssten er ikke en billigere løsning frem for at køre med en standardsten, men vi tror på, at det er vigtigt, at vi tager ansvar for vores aftryk i verdenen. Derfor vil vi gerne være med til at gøre en forskel, når det er muligt,” siger Søren Helledig Andersen, der er Facility Chef hos Sunset Boulevard.

Genbrugssten kontra nye, massive mursten sparer i gennemsnit ca. 370 g. CO2 pr. sten. Læs mere her. Ved at vælge at rense og genbruge mursten fra andre bygninger, bliver stenene holdt i kredsløb, og det sparer på jordens ressourcer frem for at producere nye sten.

Genbrugssten tilfører sjæl og varme

I 2023 valgte Sunset Boulevard at gå med genbrugssten til to nye restauranter og til et renoveringsprojekt med murstensskaller. Foruden omtanken for at mindske ressourceforbruget, var det også afgørende, at stenene tilførte det rigtige udtryk, så gæsterne kan genkende restauranterne på baggrund af bygningens ydre.

”Da vi skulle i gang med at bygge de nye restauranter, var det afgørende, at vi bevarede udtrykket i Sunset Boulevards bygninger. Det skal gerne være sådan, at folk hurtigt kan genkende vores restauranter, og derfor gik vi efter at vælge en farve, der matchede vores andre restauranter,” siger Søren Helledig Andersen.

De nye restauranter er bygget med gule, maskinrensede, patinerede mursten. Resultatet har givet den rette effekt.

”Vi har opnået mere liv i bygningens facade med genbrugssten, da der er et særligt farvespil, der ikke på samme måde er muligt at opnå med nye sten. Ved at vælge at bygge med genbrugssten har vi fået mere varme og sjæl i bygningen, som passer godt med den hyggelige stemning, vi gerne vil skabe, når man spiser hos os,” fortæller Søren Helledig Andersen.

Bygger videre på de gode erfaringer

De erfaringer Sunset Boulevard har opnået med de første projekter med Genbrugssten, vil de tage med videre til de nye projekter i 2024. Planen er at bygge nye restauranter ved bl.a. Fleggaard i Harrislee, og der er yderligere 4-5 andre projekter på tegnebrættet.

”Vi har dannet vores egne erfaringer med at bygge med genbrugssten i 2023. Vi ved, at håndværkeren skal mure med de sten, de tager fra pallen. Fugerne mellem stenene varierer, hvilket gør, at det ser rustikt ud. Vi opnår på den måde et patineret udtryk, som passer fint ind med den stil, vi gerne vil opnå. Det skal se godt ud, og den generelle tilbagemelding er da også, at vores restauranter er flotte, og det er hyggeligt at være her. Det hele hænger godt sammen. Så vi viderebringer stilen i 2024,” slutter Søren Helledig Andersen.

Fakta om Sunset Boulevard og Genbrugssten

  • To nye restauranter i Korsør og Nørresundby i 2023 med gule, maskinrensede, patinerede mursten.
  • Renoveringsprojekt i Fredericia med murstensskaller fra Genbrugssten.
  • 4-5 nye projekter i 2024 skal bygges med genbrugssten.
  • Ved at vælge en genbrugssten i stedet for en ny mursten, kan man reducere CO₂- udledningen pr. sten med op til 90%. Hvis man bygger et standardparcelhus med 16.000 mursten, kan man dermed spare omkring 6,4 ton CO₂. Dette svarer til at køre fra Nordjylland til Rom tur/retur 12 gange i en nyere VW Golf.

Ny salgsbrochure 2024

Opslået d. 14/12-23

Igennem 2022 & 2023 har vi haft fornøjelsen af at levere Genbrugssten til mange forskellige typer byggerier.
Vi har samlet et bredt udvalg af disse i vores nye brochure. Håber I tager godt imod den, og bliver inspireret til anvendelse af Genbrugssten i 2024

Byggebranchen har ambitioner om at øge mængden af cirkulære byggeprojekter betragteligt, derfor øger Genbrugssten vores produktion med minimum 20% i 2024
Vores mission og mål er fortsat Mennesker, Miljø og Mening, og nærmere betydning er ligeledes beskrevet i brochuren samt hvilke salgsydelser vi kan tilbyde.

Download vores brochure her, eller henvend dig for at få tilsendt den trykte udgave

Ny direktør i Genbrugssten ApS

Opslået d. 1/10-23

Pr. 1 oktober har Genbrugssten fået ny direktør, Mikkel Kastrup har søgt nye udfordringer og har givet ”murstens depechen” videre til Steen Madsen, som tiltræder som direktør for Genbrugssten ApS, MV Farlig Affald A/S og Cirkulær Nord Fonden den 1. oktober. 

Steen har tidligere været direktør for Genbrugssten og gennem en længere årrække arbejdet i de 3 bestyrelser, så vi forventer Steens erfaringer kan ”genbruges” og sikre stabilitet og forsat udvikling af vores virksomheder. 

Steen er én af initiativtageren til etablering af Cirkulær Nord Fonden og Genbrugssten ApS og har et kæmpe hjerte for cirkulær økonomi og bæredygtighed. 

“Jeg ser frem til samarbejdet med vores mange kunder og samarbejdspartner, sammen skal vi udvikle endnu mere cirkulær økonomi.” Udtaler Steen Madsen 

Vi takker Mikkel for hans store engagement og han ønskes god rejse fremover. 

om os - Genbrugssten - overdragelse - Om os
om os - Genbrugssten - kantine - Om os

Fandt du, hvad du søgte?

Dit input hjælper os med at forbedre vores hjemmeside og din oplevelse. Alle besvarelser er anonyme.